A Szegedi Tudományegyetem a Szoftverfejlesztési Tanszéken azzal a céllal ötvözte az informatikai, orvosi, gazdasági szakembereinek tudását, hogy az egészség megőrzésének lehetősége – a legmodernebb technológiát alkalmazva- minél szélesebb tömegekhez, minél hatékonyabban juthasson el.

 

Hogyan?

Manapság eszközeink működése az egyre fejlettebb, és elterjedtebb telemedicina típusú szolgáltatásra épül. Egy intelligens eszköz (legtöbb esetben okostelefon), valamint egy erre telepített, személyre szabott alkalmazás segítségével a felhasználó egészségügyi állapota otthoni környezetben, közvetlen orvosi segítség nélkül monitorozható. Ezáltal korábban diagnosztizálhatóvá válnak egyes betegségeink, kezelőorvosoknak komoly segítséget nyújthatunk a döntéshozatali folyamatokban, mindemellett gyorsíthatjuk a betegségből történő felépülésünket is.

 

A Tanszék alkalmazásai mellett egy nyílt forráskódú, telemedicinás mobil technológián alapuló platformot az ún. Inclouded Központot is létrehozott, mellyel a telemedicina területén érintett innovatív vállalkozások, startup-ok egyszerűen képesek általánosan használható orvosi megoldások készítésére.

 

Mivel nyújtunk többet, mint más orvosi alkalmazásfejlesztők?

Legfőképpen, hogy a fejlesztések - a problémafelvetéstől egészen a végső simításokig - az SZTE Általános Orvostudományi Kar szakembereinek/orvosainak útmutatásai szerint történtek, továbbá az orvosi validáció is Szent Györgyi Albert Klinikai Központ hátterével történt. Ezen felül az alkalmazásink használata alatt keletkező - szigorúan anonim - nagyméretű egészségügyi adatvagyon kiértékeléséből értékes orvosi információk nyerhetőek ki, mely lehetőséget teremt akár a társadalom egészét érintő életminőség javítására. Az értékteremtésünk tehát kettős. Egyrészt az Ön, és családja egészségének megőrzése az alkalmazásokon keresztül, másrészt, az így keletkező adatokkal, valamint intelligens algoritmusokkal támogatni az egészségügyi szolgáltatókat, szervezeteket, cégeket.

 

Mit takar az Inclouded Központ?

Az Inclouded Központ magába foglalja mindazt az IT, orvosi, és üzleti szaktudást, ami segíti a telemedicinával kapcsolatos projektötletek minél gyorsabb megvalósítását. Célunk, hogy megfelelő alapot biztosítsunk az e területen tevékenykedő K+F csoportoknak, illetve rugalmasan ötvözni tudjuk az egyetem erőforrásait a startupok szabadabb mozgásterével. Informatikai hátterünket egyrészről a legmodernebb infrastruktúra, másrészről a 130, magasan képzett munkatárs adja. Az orvosi területet a méltán híres szegedi Általános Orvostudományi Kar professzorai képviselik. A szellemi tulajdonjogi kérdésekben az egyetemen működő Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság, az üzleti tervezésben, stratégia kidolgozásban és marketingben pedig a Gazdaságtudományi Kar szakemberei vannak segítségünkre.